Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 050 - 537 00 92
  • info@mijnprettigleven.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Betalingsachterstand - Kun je een hypotheek aanvragen?

Een betalingsachterstand kan je kansen op een hypotheek verkleinen. Waar moet je op letten?

Bij het aanvragen van een hypotheek wordt er gekeken naar jouw registraties bij het BKR. Dit kan jou de hypotheek kosten. Niet altijd terecht!

Vrijwel iedereen staat geregistreerd bij het BKR. Een uitgestelde lening of een afgesloten telefoonabonnement kan al zorgen voor een registratie. Dat hoeft geen probleem te zijn voor een hypotheek. Het wordt bijvoorbeeld wel problematisch bij betalingsachterstanden. Door vergeten betalingen kun je het afsluiten van een hypotheek vaak wel uit jouw hoofd zetten. Volgens een rechtelijke uitspraak is dat niet altijd terecht.

Geen hypotheek kunnen krijgen door een kleine betalingsachterstand

Onlangs heeft een rechter uitspraak gedaan over een BKR registratie ontstaan door een gering bedrag. Een consument had bij de Wehkamp een Playstation op afbetaling gekocht. Door administratieve achterstanden bij de consument heeft hij vijf termijnen gemist. De Wehkamp schakelt een deurwaarder in en deze zorgt voor de volledige aflossing van de schuld en de kosten. Volgens de regels geeft de Wehkamp de betalingsachterstand door aan het BKR. Door deze registratie lukt het de consument niet meer om een hypotheek te krijgen.

Wat zegt de rechter hierover?

De betalingsachterstand is niet ontstaan door een tekort aan inkomen of door schuldenproblematiek. Volgens de rechter schiet de negatieve registratie bij het BKR het doel voorbij. Mede omdat duidelijk was dat het inkomen van de consument hoog genoeg was om de schuld in te lossen. Het oordeel van de rechter was dat het postorderbedrijf de negatieve registratie binnen drie dagen moest verwijderen. Dit was overigens niet de eerste keer dat via de rechter een registratie werd verwijderd.

Pas op met betalingsachterstanden

Het verwijderen van negatieve registraties bij het BKR gaat niet eenvoudig. Je moet met een goed onderbouwd verhaal komen, en vaak is de gang naar de rechter dus ook nog noodzakelijk. Zorg er liever voor dat je geen negatieve registratie krijgt. Je hoeft niet bang te zijn voor een dergelijke registratie als je een keer een factuur te laat betaalt. Je wordt pas geregistreerd nadat de schuldeiser jou meerdere keren heeft gewezen op de achterstand.

Wat heeft het BKR over jou vastgelegd?

De registratie bij het BKR gaat over jou. Je hebt dus ook het recht om de gegevens op te vragen. Dit kun je doen op de website van het BKR. Je registratie inzien kost niets. Voor een gewaarmerkt kredietoverzicht moet je wel betalen. De kosten bedragen 15,95 en je regelt het hier. Het is geen kwestie van betalen en je hebt jouw gegevens. Ze moeten er wel zeker van zijn dat je jouw eigen gegevens opvraagt. Om hier zeker van te zijn, vragen ze jouw identiteit op.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 26-04-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.