Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 050 - 537 00 92
  • info@mijnprettigleven.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Financiële zorgen bij werknemers - Wat kun je doen?

Werkgevers kunnen iets doen voor hun medewerkers die zorgen hebben over schulden. Wat kun je doen?

Werknemers met problematische schulden kun je als werkgever helpen. Je kunt met tips en advies al bijdragen aan de oplossing.

Ongeveer veertig procent van de mensen met schulden hebben een baan. Veruit de meeste werkgevers hebben werknemers met schulden. Pas als het echt niet anders kan wordt de werkgever hiervan op de hoogte gesteld. Vaak bestaat de veronderstelling dat het leggen van een loonbeslag de oplossing is, maar helaas is het vaak niet de oplossing voor de problemen. Het is een middel voor schuldeisers om (een deel) van de vordering te ontvangen, maar de werknemer is er vaak niet bij gebaat.

Hulp komt vaak te laat

Werknemers met schulden kunnen baat hebben bij een budgetcoach, maar de drempel om hulp in te schakelen is hoog. Als werkgever kun je wijzen op de mogelijkheden om hulp in te schakelen via bijvoorbeeld de gemeente. Problematische schulden beginnen namelijk vaak bij kleine tekorten en een gebrek aan financieel inzicht in de eigen geldzaken. Het is niet de taak van de werkgever om hierin leidend te zijn, maar een werknemer zonder geldzorgen zal op de werkvloer beter presteren, en je wilt natuurlijk ook graag iets extra's doen voor je medewerkers.

Hulp bij de belastingaangifte kan het verschil maken

Belastingplichtigen met weinig verstand van financiën krijgen vaak niet waar ze recht op hebben. Over het afgelopen jaar en voorgaande jaren hebben ze bijvoorbeeld nog recht op een belastingteruggave in verband met nog niet van de belasting afgetrokken betaalde hypotheekrente. Of over 2022 is er nog recht op toeslagen, zoals huurtoeslag en zorgtoeslag. Het recht hierop vervalt per september, dus is het belangrijk om niet te lang te wachten met het opeisen van toeslagen.

Een luisterend oor en advies is belangrijk

Je kunt als werkgever niet de geldzorgen van werknemers wegnemen, maar door te luisteren en ze de richting te wijzen kun je vaak wel grotere schulden voorkomen. Het grootste gevaar is namelijk de kop in het zand steken en geen post meer openen. Geldzorgen lossen zichzelf niet op, maar de neiging om de andere kant op te kijken is groot, want bezig zijn met de financiën kan in dat soort gevallen erg veel energie kosten. Een gesprek hierover kan dan al opluchten en aanzetten tot actie.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 16-05-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.