Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 050 - 537 00 92
  • info@mijnprettigleven.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Schadevrije jaren schenken aan de kinderen - Kan dat?

Jonge bestuurders betalen een naar verhouding hoge premie voor de autoverzekering. 

Schadevrije jaren bouw je op door het verzekeren van een auto op jouw naam. Het hebben van een rijbewijs en geen schades claimen wil nog niet zeggen dat je schadevrije jaren hebt. Jonge bestuurders betalen door hun leeftijd al meer voor de autoverzekering en daar komt nog bij dat ze geen opgebouwde schadevrije jaren hebben. Kun je dit probleem ondervangen met jouw schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden

Opgebouwde schadevrije jaren zijn niet overdraagbaar op een ander. Dus de kinderen kunnen niet meeliften op de door het rijgedrag van de ouders opgebouwde korting in de autoverzekering. De kinderen mogen wel in de auto rijden die op naam van de ouders verzekerd is. Maar als ze de regelmatige bestuurder van de auto zijn, kunnen de schadevrije jaren niet gebruikt worden voor het verzekeren van de auto.

Sommige verzekeraars brengen een hoger eigen risico in rekening als een schade veroorzaakt is door een jonge bestuurder. De auto uitlenen aan jonge bestuurders geeft dus ook voor de eigenaar een verhoogd risico. 

Wanneer is er sprake van een regelmatige bestuurder?

Verzekeraars vragen bij het verzekeren van een auto naar de regelmatige bestuurder. Dit is diegene die het meeste in de auto rijdt. De premie wordt gebaseerd op de regelmatige bestuurder. Dat is meestal de eigenaar, maar dat hoeft niet. Het niet eerlijk opgeven van de regelmatige bestuurder kan gevolgen hebben voor de dekking in de autoverzekering. Waag je daar dus niet aan.

Een autoverzekering voor jonge bestuurders is gewoon duur

Er zitten grote premieverschillen tussen verzekeraars. Daarom vergelijken wij meerdere verzekeraars voordat we de autoverzekering bij een verzekeraar onderbrengen. Maar jonge bestuurders betalen een naar verhouding hoge premie, vooral jongeren tot 24 jaar oud. Je kunt dus niet goedkoop verzekeren. Toch is het niet aan te raden om op naam van de ouders de auto van zoon of dochter te verzekeren om een hoge premie te voorkomen. De regelmatige bestuurder moet eerlijk opgegeven worden voor de autoverzekering. 

Jonge bestuurders moeten eigen schadevrije jaren opbouwen

Jonge bestuurders betalen fors voor de autoverzekering, maar door de dure jaren moeten ze toch heen komen. Door op jonge leeftijd gelijk al op eigen naam te verzekeren bouwen ze schadevrije jaren op. Zodra ze ouder zijn kopen ze waarschijnlijk auto’s die nieuwer en duurder zijn. Deze auto’s moeten waarschijnlijk uitgebreider verzekerd worden. Ze kunnen dus beter met een goedkope auto met een WA autoverzekering schadevrije jaren opbouwen. Dat verdient zich later weer terug met auto’s die mogelijk zelfs WA + volledig casco verzekerd moeten worden.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 05-11-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.